CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

04 August 2010

Tudung Syria DIY

Kali ni aku berjaya hasilkan satu tudung Syria sendiri. Suke..sukee!! Last week pegi jalan2 kat Tesco, Giant cari barang. Barang ape? Xmo ingat lagi. Cukupla skali tu je kesilapan yg aku dah wat. Jadikan pengajaran seumur hidup ::zip mulut & jari ;p:: sesekali tu mata ternampak kedai Nagoya, ada sale plak tuh. Macik tak teragak weh, macik masuk je. Niat bukanla nak bli kain nak wat baju since macik x pandai pilih2 kain, jahit pandai. Haha. Maka macik pon pegila carik kain jersey tu.. ala kain yg org dok pakai skrg tu.. macik pon tgk2la yg mana berkenan di samping harga berpatutan. Sekali tgk satu meter RM11.84. Bior btul. Itu after less 20% tuh. Macik amikkk… dan lepas ni bermula la episod berangan+imagine cane nak ukur, nak potong kain tu nak wat tudung Syria..

Ok, let the piccas talk..

Material utama kain jersey 1m (bidang 60). Ni bule dapat 2 tudung kalo nak wat yg tak besar sgt tp masih menutup dada. Tapi utk org yg badan lebih besar lg elok amik 1m suku & ke atas (ikut keselesaan)

Sebenarnya macik wat ikut suka ati je. Amik ukuran ikut besar tudung yg macik selesa. Yg penting besar & tutup dada macik yg kurus nih

Mcm ni la ghope (rupa sebut dgn loghat Perak) lps dah potong kain

Macik pon jahitla bahagian tgh yg kat dada tu dgn mesin jahit Singer 8280 milik macik... (jahit tepi tu kat kedai)

Jeng3.. ni la hasilnye (tak termasuk inner tau). Tudung syria macik dah siap.. (macik malas btul nak edit gamba)

Ok, macik ada dapat tempahan nih. 2 helai nak disiapkan. Kawan tu mintak wat besa punye. Adios~

5 comments:

suamihanyisterizuki said...

ira,
beshnye pndai buat sendirik...uuu +ade mesin jait tuh...

nak gak kaler ijo...hohoho

Mr_Rizal said...

langkah2 awal untuk menjadi entrepreneur.. yang penting, tak malas...

P0cAhoNta$ said...

Aniey: nak ke? kalo nak ira wat bebetul kaler ijo kang ;P

Rizal: Insyallah.. ada dlm perancangan. ni masih merangkak. sonok wat ape yg kita minat & sonok sgt dpt berkongsi

cik daisy said...

walah.. santik lar eira! akak nk tempah lar.. tp nk selendang, bkn tudung syria. bole gitu? 4 segi pjg jer pun.. tp brg, bhn & pengetahuan xde dongg =)

Naziffa said...

nih yang nak try gak nih.. tq.. ade la idea sket nak wat gane..